THEE FESTIVAL NIEUWS

nieuws over theefestivals, theevenementen en thee

Tulpenthee: primeur op First Flush Theefestival


tulpenthee 10 maart 2019 - Thee met tulpen oftewel Tulpenthee. Het lijkt misschien een grap, omdat de lancering op 1 april 2019 staat gepland, maar Jurriaan Julsing is serieus. De Utrechter heeft veel tijd gestoken in het drogen van tulpenbloemen, die hij in China laat samenvouwen met groene ‘zilveren’ naaldthee. Hij presenteert zijn tulpenthee op het nieuwe First Flush Theefestival op 7 april 2019.

Voor zijn vorige baan was hij veel in China, waar Julsing de cultuur leerde waarderen. Terug in Nederland importeerde hij theebloemen om deze te verkopen aan lokale bloemenwinkels. Bloeiende thee is een typisch Chinees product. Het bestaat uit theebladeren en bloemen, die in een kleine bundel met de hand worden gebonden en gedroogd. Na het opgieten met heet water ontvouwt de theebloem zich; dat zorgt voor visueel spektakel in een glazen theepot.

Met zijn Tulpenthee geeft Julsing een Nederlandse twist aan de theebloem. Niet alleen de tulp draagt daaraan bij. “Thee drinken doe je samen met je vrienden en familie. Het zorgt voor Hollandse gezelligheid”, zegt Julsing over zijn connectie met thee. Hij had wel wat hobbels te nemen, onder meer op het vlak van de voedselveiligheid. “De tulp komt terecht in je theeglas”, verduidelijkt hij, “dus je wilt er geen bestrijdingsmiddelen in. Er zijn echter maar weinig gekwalificeerde biologische tulpenkwekers in Nederland.”

theebloem-tulp-vouwenDe tulpenthee-man vond iemand die meteen enthousiast was over het idee van bloeiende Tulpenthee. “Voordat ik het wist, ontving ik een lading tulpen om testen te doen.” De grootste uitdaging was het drogen van de tulpen. “Tulpen bestaan voornamelijk uit water en dat maakt het moeilijk om de juiste vorm en kleur te behouden tijdens het drogen.” Hij testte verschillende droogprocessen, van vriesdrogen tot CO2-drogen. Nadat hij de optimale droogtijd en temperatuur had gevonden, stuurde Julsing enkele tulpen naar de theeproducent in China.

Silver needle-thee heeft, naast gezondheidsvoordelen, een zachte, frisse smaak. De theeblaadjes kunnen bovendien vrij eenvoudig worden gevormd. Dit maakt het geschikt om pakketjes te vormen met gedroogde tulpenbloemen. Op 1 april 2019 lanceert Julsing zijn Tulpenthee, die internationaal in de markt wordt gezet als Tulip Tea. “We richten ons op bloemenwinkels en souvenirwinkels. Maar de bloeiende Tulpenthee is ook een mooi relatiegeschenk.”

Een groep studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) heeft zich gebogen over de vormgeving van de verpakking. Het publiek kan voor het eerst kennismaken met Tulpenthee tijdens het First Flush Theefestival op 7 april 2019 in Ulft. Meer informatie staat op www.tulpenthee.nl en www.firstflush.nl.